Doctor Who - Ki vagy, Doki?
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Menü

Archívum David Tennant GuestBook

 

 

 

2006 epizód kalauz
2006 epizód kalauz : The Idiot's Lantern (2X7)

The Idiot's Lantern (2X7)

forrás wikipedia, fordítás Bubu  2007.11.29. 15:13

1953, II. Erzsébet királynővé koronázása. A nagy ünnep leple alatt azonban szörnyűségek vannak készülőben...

Hát, ez egy igen érdekes és félelmetes rész is, tudom, hogy főként a gyerekek bújnak a kanapé háta mögé, hogy onnan nézzék a Doctor Who-t, de ennél a résznél nekem is megfordult a fejemben.

Eső, zivatar, vihar – Mr Magpie, a Magpie Elektromos Áruk tulajdonosa épp a könyvvitelt ellenőrzi, mikor egy női bemondó bejelenti, hogy az Alexandra Palotából véget ért a közvetítés. Eközben Mr Magpie kénytelen azzal szembesülni, hogy 200 fonttal túllépte a keretét, és magában csodáért fohászkodik. A közelben a Connolly család a rádiót hallgatja. Rita, az édesanya a varrógépnél dolgozik, fia, Tommy megkéri az apját, hogy vegyenek a televízió készüléket. Az apa azt válaszolja, hogy talán a koronázásra vesz egyet. Tommy nagymamája szerint a televízió megrohasztja az emberek agyát (cuki nagyi :D)

Eddie Magpie boltja mellett megy el, és nem veszi észre a rózsaszín villámot, ami a bolt feletti antennából csap ki. Magpie a már említett bemondó hangjára ébred fel, aki most közvetlenül hozzá beszél. Miután kedvesen érdeklődik a hogyléte felől, réküld egy ilyen rózsaszín energiahullámot. Magpie felüvölt, az arca pedig kezdi elhagyni a fejét, és elindul a tévé képernyője felé…sátáni, én mondom.

Rose rózsaszín szoknyában és kék kiskabátban hagyja el a TARDIS-t és igen izgatott, mert szeretné Elvist látni élőben fellépni. A Doktor egy kék Vespa motoron feszít (david nagyon cuki abban a bukósisakban :D), fehér bukóban és napszemüvegben. A haja és a barkója mérete külön elemzést érdemelne, de inkább majd máskor. Valóban Elvist akarják látni az Ed Sullivan showban, csakhogy az New York, és melletük meg egy emeletes busz halad el épp. Hopp, a Doki megintcsak bizonyította, hogy ha jogosítványt kapna is, nem tudná eldönteni, merre is kell Budapest felé elindulni :) Ez van, már megint a jó öreg Londonban ragadtunk.

A Connolly család az új tévéjét nézi, Eddie az új technológia valósághűségét dícséri, Rita és Tommy azonban idegesnek tűnnek. Rita az édesanyja miatt aggódik, különösen ami az arcát illeti, de Eddie lecsitítja. Nagyi szobájából folyamatos kopogás hallatszik.

A Doktor és Rose eközben elhaladnak Magpie mellett, aki épp a Florizel utcán pakolja ki legújabb készülékeit. A csipetcsapat rájön, hogy 1953-ban vannak, a koronázás napján. Rose közben megdöbben, hogy az utcában minden hánál van tévéantenna, ami azért elég fura volt ebben az időben, hiszen ritka volt a tévé (te jó ég, volt ilyen időszak is…). Magpie 5 fontért adja darabját, ezzel magyarázza a nagy felvásárlásokat. Aztán egy segélykiáltás, és két férfi Mrs Gallaghert tuszkolja ki a házból, egy takaró alá rejtve, be a kocsiba. Nem a paparazzoktól féltették. A férfiak a Doktor kérdéseire csak annyit válaszolnak, hogy rendőrségi ügy, ne üsse bele a csinos fitos orrát. Elhajtanak.

Tommy eközben kijött a házból és Rose-nak ecseteli, hogy ez történik errefelé mostanában – az emberek szörnyekké válnak. Eddie nagyon mérges rá ,amiért szóba állt idegenekkel. Rose és a Doki megpróbálja követni a kocsit, de azok egy öreg raktárházba tartanak, és miután a kapu bezárul mögöttük, hirtelen egy zöldséges költözik a kapu elé, mintha az utca zsákutca lenne.

Magpie eközben a boltban a tévékkel beszélget és mutatja legújabb alkotását, egy hordozható tévékészüléket. A bemondó most is jelen van, és közli, hogy hamarosan itt az idő.

Tommy eközben összetűzésbe kerül az apjával, mivel a nagyijához akar menni, akit nem lehet csak úgy bezárni, de Eddie kiabálással szerez érvényt az igazának. A Doktorék ekkor csöngetnek be a házba, úgyhogy hirtelen mindenki vigyázba vágja magát. A Doki a jó öreg igazolványt használja, ami most épp a kormány képviselőjévé avatja, és hozzá is kezd a kérdezősködéshez.

Rita sírva fakad, Rose vigasztalja, Eddie pedig egyáltalán nem biztos benne, hogy ezek ketten a kormánynak dolgoznak. Eddie felölti megint legszebb modorát, lekiabálja a Doktort, az agyamra megy az „Én beszélek!” kifejezés bevallom (Eddie karakterét utáltam a legjobban az egész eddigi évadokban). Nagyi közben fentről kopog, Tommy beszél az emberek átváltozásairól és hogy a rendőrök mind rájönnek erre és elviszik őket.

Tommy a nagyi szobájába vezeti őket és bakker ott a nagyi, és hiányzik az arca!!! Most is kiráz a hideg, ha rágondolok. A szónikus csavarhúzó megint előkerül, most szkennernek használja a Doki és megállapítja, hogy a nagyi agyát szinte simára törölték. A rendőrök közben megérkeznek, berontanak, kiütik a Doktort, és elviszik a nagyit. (Azért érzitek itt a tévével szemben felmerülő kritikákat? :D Agyrágóbogár, tüpisch.)

A Doki magához tér és Rose-al a rendőrök után ered. Rose azonban észreveszi a tévéből kicsapó rózsaszín izét, a Doki meg elhajt nélküle. Rose-t közben Eddie kikergeti a házból (surmó).

A rendőrautó a szokásos módon eltűnik, de a Doki rájön, milyen ötletesen cselezték ki. Mondanom sem kell, hogy bemegy és rengeteg üresarcú áldozatot talál, a kezük gépiesen lendül fogásra. Megvizsgálná őket de jönnek a rendőrök.

Rose eközben Magpie boltjába megy, ott kérdezősködik, amikor megjelenik a jóhajú bemondónő és panaszkodik, hogy milyen éhes. Magpie próbálja úgy eladni, hogy ez csak egy tévéműsor és elmondja, hogy hazafiságból adja olcsón a készülékeket. A bemondó eközben Rose-hoz kezd beszélni, aki lefagy a meglepitől, de még megkérdezi, hogy kicsoda is ő. A csaj bemutatkozik, hogy ő a Vezeték (Wire) és hogy éhes. Naná, hogy Rose-t is beszippantja, aki hiába próbál segítséget kérni Magpie-tól. És milyen izgalmas, hogy a koronázást is vagy 20 millióan nézik majd…

Bishop felügyelő faggatja a Doktort, aki szembesíti a felügyelőt, hogy csak elfedik a problémát de nem oldják meg. Miután meggyőzi Bishop-ot, hogy tud segíteni, az elmondja neki, mennyit tudnak. Az átváltozások egy hónapja kezdődtek, Észak-Londonból kiindulva, különösen sok a Florizel utca környékén. Eközben Rose-t is behozzák, akinek az arca tök üres. A Doktor érthető módon marha dühös, tudjuk, milyen ilyenkor, úgyhogy azonnal megmentő üzemmódba lendül (imádom az ilyen részeket, mikor nem a szokványos happy Doktort kapjuk, jáááj, Chris de jó volt ebben, egyem a lancashire-i szívét).

A koronázás napja van és a Connolly családnál is összegyűlnek a barátok, hogy megnézzék a programot. A Doktor és Bishop megjelennek az ajtóban és kikérdezik Tommy-t a házban történtekről. Eddie megint jön a szokásos tenyészbeszökő modorával, hogy majd ő ezt megoldja. Tommy rájön, hogy az apja adta ki a nagyit meg a többi átváltozottat a rendőröknek. Rita elküldi Tommy-t a Doktorral, Eddie-t meg kirúgja, azzal a felkiáltással, hogy csak egy szörny volt a lakásban és az Eddie (emancipáció).

Tommy elmondja, hogy nagyi este a tévét nézte, és a Doktorban összeáll a tévéantennák sorát látva a kép. Magpie-hoz rohannak és betörnek. A doktor megtalálja a hordozható készüléket, ami emberi alkotás, de nem emberi technológiával. Más energiaforrást is talál és hoppá, a készülékeken megjelennek az ellopott arcok, köztük Rose is és némán a Doktorért kiált. Kedvenc Dokinkat ez feltüzeli, már indulna is.

Magpie megjelenik, és a Doktor faggatja, hogy ki a felelős mindezért. A Vezeték megjelenik a képernyőn, és elmondja, hogy a sajátjai kivégezték volna őt, de ebben a formában utazott a csillagok között és így menekült meg. Most még a tévé foglya, de ha elegendő emberi agyat használ fel, újra testet ölthet. A Doktor rájön, hogy a Vezeték még nem elég erős, ezért kell neki a hordozható készülék. Az képes átalakítani egy hatalmas adóállomást adóvevővé, így minden készüléket egyszerre elérhet.

A Vezeték be akarja kebelezni Tommy-t, Bishop-ot és a Doktort, de a Doktor a csavarhúzó után nyúl és erre a Vezeték elengedi őket. Bishop már így is átalakult, a Doktor és Tommy pedig félig eszméletlen. Magpie utasításra vár, és a Vezeték átküldi magát a hordozható készülékbe. Az Alexandra Palota felé indul, ahol a legnagyobb jeladó található.

A Doktor és Tommy magához tér. A doktor egyből tudja, merre kell keresni Magpie-t, úgyhogy a boltból kölcsönvesz néhány cuccost és ők is a jeladó felé indulnak, útközben meg szerelnek.

A nemzet a nagy eseményt figyeli a tévén, Magpie pedig felfelé mászik a jeladón, a Doktor pedig a pszichopapírral bejutnak a helyszínre mint a belga király és kísérője :D elhelyezik az úton összeszerelt készüléket, és Tommy dolga, hogy ne kapcsolja ki senki, míg a Doktor némi rézhuzallal felszerelve elindul a torony felé.

A Doktor Magpie után mászik de Magpie már elhelyezte a készüléket és a Vezeték nekilátott a lakmározásnak. Az energiahullám a Dokit is eltalálja, de a jó öreg Converse gumitalpa szigetel. Magpie nem hajlandó megölni a Doktort, ezért a Vezeték jó alaposan felfalja. A Doktor már épp rendezné a helyzetet, de az általa készített szerkezet túlterhelt lesz és a Vezeték nekikezd ott a torony tetején gúnyolódni.

Tommy viszont nem tétlenkedik, hanem a kiégett biztosítékot kicseréli a és újra áram alá helyezi a készüléket. Úgyhogy az energiaáramlás iránya megváltozik, és minden visszaalakul. A Doktor és Tommy jót mulatnak a betamax kazettán rekedt Vezetéken.

A Doktor és Tommy visszatérnek a raktárházba, ahol Tommy találkozik a nagyival, a Doktor pedig Rose-al. Rita kidobja Eddie-t, az tucában meg megkezdődik a koronázás ünneplése. A Doktor Tommynak adja a mociját, bár szól neki, hogy pár évig még tartsa a garázsban. A Doktor tájékoztatja Rose-t, hogy a Vezeték a kazettán pihen, de a biztonság kedvéért vesz rá valami új anyagot. Rose meggyőzi Tommy-t, hogy menjen az apja után, mert bár tényleg nagy idióta, de azért mégis az apukája. Tommy Eddie után megy és segít vinni a csomagját. A csipetcsapat meg lakomázni kezd.

 

 

Doctor Who is copyright © by the British Broadcasting Corporation.
No infringement is intended upon the rights of the BBC.

© DOCTORWHO.GPORTAL.HU 2006-2015


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!