Doctor Who - Ki vagy, Doki?
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Menü

Archívum David Tennant GuestBook

 

 

 

2008 epizód kalauz
2008 epizód kalauz : 4-5.rész: The Sontaran Stratagem/The Poison Sky

4-5.rész: The Sontaran Stratagem/The Poison Sky

  2008.03.30. 19:49

Szeretem a cliffhanger epizódokat.

Angolul többet itt: http://planetgallifrey.blogspot.com/2007/12/sontaran-stratagem.html

Részlet a forgatókönyvből:

Private Gray: Greyhound Sixteen to Trap One. We've found something - basement corridor, northside, grid thirty-six. Request backup, over.
Military Voice Oov: Trap One, sending assistance, over
Private Harris: Like something boiling inside...
Private Gray: Don't touch it.
Private Harris: C'mon Steve, we get first rights on this. That means promotion!

Fordítás:

Gray közlegény: Agár 16 az egyes csapdának. Találtunk valamit - alagsori folyosó, északi oldal, 36-os részleg(?). Erősítést kérünk, vége.

Katonai hang: Egyes csapda, küldjük a segítséget, vége.

Harris közlegény: Mintha valami forrna odabenn...

Gray közl.: Ne érj hozzá!

Harris közl.: Gyerünk Steve, mi találtuk meg. Ez előléptetést jelent!

*************************************************************

A Digital Spy jóvoltából megint lehet találgatni, hogy az alábbi állítások közül mi igaz és mi hamis. Jó szórakozást :)

 • Someone experiences death by Sat Nav. (Valaki meghal a műholdas navigáció miatt)
 • Wilf has been put on a macrobiotic diet. (Wilf-et mikrobiotikus diétára fogták - fú, próbáltam egyszer, nagyon nehéz és íztelen - a szerk.)
 • A Sontaran leader is called a 'baked potato' by a human. (Az egyik szontári harcost sült krumplinka nevezi egy ember)
 • The Sontarans discuss their involvement in the Time War. (A szontárok beszélnek az Időháborúban való szerepükről)
 • Both the Ood and the Adipose make a surprise appearance. (Az Ood és az Adipose faj is megjelenik)
 • The Doctor berates a child genius over his decision not to deploy the conditional clause in conversation. (A Doktor lehord egy ifjú zsenit, amiért az nem használja a conditional szerkezetet beszéd közben - ezt a volt professzoromról írták? - a szerk.)
 • The Doctor displays his squash skills - much to the annoyance of a Sontaran. It's not just cricket the Time Lord excels at. (A Doktor bemutatja squash tudását - a szontárok nagy bánatára. A Doktor nem csak krikettben kiemelkedő)
 • Rose Tyler is briefly glimpsed for a couple of seconds when she emerges from the slime after being cloned by the Sontarans. (Rose Tyler rövid ideig látható lesz, ahogyan kijön a zöld trutyiból, miután a szontárok klónozták)
 • When The Doctor first reunites with Martha and learns that she is now a Doctor, he sings the chorus from the song 'Dr Jones' by Aqua to her. She is not impressed and calls him 'Mr Cheese'. (Amikor a Doktor újra találkozik Marthával, és kiderül, hogy a lány is orvos lett, a Doki az Aqua Dr Jones c számának refrénjét énekli neki, mire a nem túl boldog lány Sajt úrnak titulálja)

 _______________________________________________________________________________________________________

A Digital Spy jóvoltából megint van, amin lehet spekulálni. Néhány dolog, ami benne lesz az epizódban, de kettő biztosan csak félrevezetés.

 • Donna's mother Sylvia wields an axe. (Donna anyja, Sylvia fejszét ragad.)
 • A jellyfish-like Rutan army makes an appearance (via a Sontaran flashback). (Egy medúzaszerű rutáni hadsereg jelenik meg a szontárok flesbekjében.)
 • The Sontarans steal the TARDIS. (A szontárok lenyúlják a TARDIS-t.)
 • UNIT prepare to launch a nuclear strike. (A UNIT nukleáris támadást akar indítani)
 • Donna kills a Sontaran via the probic vent and booms out "back of the neck!" (Donna megöl egy szontárt a hátsó nyaki csatornáján keresztül és azt kiáltja, „hátrább a nyakakkal!” vagy „a nyak hátsó része!” – fogalmam sincs melyik)
 • The Valiant is put to good use by Colonel Mace. (Mace ezredes jóra használja a UNIT hajóját, a Valiant-ot)
 • The current whereabouts (and official title) of Alastair Lethbridge-Stewart are revealed. (Alistair Lethbridge-Stewart jelenlegi rangja és tartózkodási helye is szóba kerül)
 • Donna punches the real Martha in the face - believing her to be the clone. (Donna felképeli az igazi Marthát, mivel at hiszi, egy klón.)
 • Luke has devised a mating programme for his genius recruits. (Luke megtervezte zseni diákjai párosodási programját is)
 • The Doctor puts on a gas mask to combat the poisonous sky and squeals "are you my mummy?" (A Doktor gázmaszkot ölt, hogy megküzdjön a mérgező gázokkal és azt visítja: „Te vagy az anyukám?” – ez nagyon morbid lenne, szerintem ez nem lesz)

Lethbridge-Stewartról itt: http://tardis.wikia.com/wiki/Alistair_Gordon_Lethbridge-Stewart

Valiantról itt: http://tardis.wikia.com/wiki/Valiant

Rutánokról itt: http://tardis.wikia.com/wiki/Rutan olvashattok bővebben

 

Illetve a világhálóra bíztak még néhány idézetet a Poison Sky részből. A zárójelben lévő szavak csak találgatások:


"She's not like you. She's not a *******." (Soldier?)
"My God, they're like trolls."
"I've designed a ****** program." (Mating?)
"The bravery of idiots is bravery nonetheless."
"Isolate them as they perish."
"Are you my *****?" (Mummy?)
"We've lost our target practice."

"Ő nem olyan, mint te. Ő nem... (katona?)

"Te jó ég, tiszta trollok!"

"Terveztem egy ............programot." (párosodási?)

"Az idióták bátorsága is bátorság."

"Különítsd el őket, mert romlandóak." vagy "Különítsd el őket romlandóságuk szerint."

"Te vagy a.....?" (anyukám?)

"Elvesztettük a ... - hát nem értem, célközönségünket? vagy "lőgyakorlatunkat"? Így szövegkörnyezet nélkül fogalmam sincs.

 

Tartalom:

Azzal kezdünk, hogy egy mindenre elszánt nő, Jo Nakashima a Rattigan Akadémián nyomoz, de a kis zsenipalánta Luke Rattigan, aki az egész kócerrájt alapította, kidobja őt minden teketória nélkül. A nő nagyon elszántnak tűnik, főleg ami az ATMOS szerkezetek körüli titkokat illeti. Még van ideje felhívni a UNIT-ot, de csak rögzítőt kap, aztán a kocsija simán belevezeti magát a Temzébe. Csúf halál, that is.

Donna abban a szerencsében részesül, hogy vezetheti a TARDIS-t, közben a Doktor telefonhívást kap (háhá, mintha ez olyan mindennapi lenne :D) Marthától, aki vissza szeretné hívni a Földre, mert akadt némi dolguk. Nagyon édes egymásratalálásnak lehetünk tanúi, a lányok kibeszélik a Doktort a saját füle hallatára (Oh, I wish you’d fight…) és  Donna azt is észreveszi, amit a Doki nem: Tom Milligan (igen, az a Tom, akit a Mester idején olyan csúnyán elvesztettünk egyszer) eljegyezte Marthát, ott van csinos ujján a gyűrű. Martha mostmár doktor (szintén) és mint kiderül, a UNIT-nál dolgozik. Azonnal el is viszi őket Mace ezredeshez, aki nagy tisztelgések közepette üdvözli a Doktort (aki valamikor dolgozott ennek a szervezetnek – Oh, don’t salute!) és közli a tényeket: 52 ember halt meg furcsa körülmények közepette a saját kocsijában pontosan ugyanabban az időben, de különböző helyeken. És minden a Rattigan Akadémiához vezet (Vissza Luke-hoz, a patkányhoz – Luke, te Rat háháhá :D)

Ezalatt két UNIT katona az alsó folyosókat vizslatja át az Atmos üzemben, amit közben lerohant a milícia. Két agymosott fickót találnak az egyik ajtó előtt, akiken végülis átjutnak és odabenn egy nagy kád zöld trutymót találnak és egy még kifejletlen humanoid alakot. Persze, helyből frászt kapnak, de már késő: a rejtekéből előgurul Staal Generális és agymossa a fiúkat is, akik innentől a szontároknak dolgoznak.

Martha eközben az atmos alkalamazottakat vizsgálja, és nyilvánvalóvá válik számára, hogy agymosták mindegyiket, de legalábbis hipnózis alatt vannak. Az alkalmazott azt mondja, hogy küzdésre született. A Doktor közben kap maga mellé egy remek katonát, Ross Jenkins-t, és Donnával hármasban kocsival mennek, Donnát kirakják otthon, családlátogatás címén, a két pasi meg megy az Akadémiára.

Donna és Wilfred boldogan ölelkeznek össze és isznak egy csésze feketét, miközben Donna mesél a kalandjairól. A Doktor és Ross bemennek az Akadémiára és találkoznak a görcs kis Luke-al, aki végül beismeri, hogy nem egyedül az ő zseniális agyszüleménye az Atmos szerkentyű, amit a kocsikba beépítenek, hanem a szontároké, és naná, hogy megjelenik Staal Generális. A Doktor persze nem áll meg ott, hogy csak úgy találkoznak, egyből látni akarja a hajójukat, úgyhogy teleportálja is magát. Staal a kocsikba épített szerkezeteket akarja aktiválni, ezért kering a hajó földközelben.

A doktor visszateleportál a földre, most, hogy kipuhatolta a krumplifejűek szándékát és Ross-al visszaülnek a UNIT kocsiba. Abban is van Atmos. Saját életet kezd élni. A folyó felé viszi őket, minő meglepi. A Doktor rájön, hogy a szerkezetnek az a feladata, hogy ne kövesse az ő utasításait ezért azt a parancsot adja, hogy vigye őket a folyóba. A szerkezet összezavarodik, meghibásodik a két hős meg elhagyja a kocsit. Donna anyukájához mennek.

Közben a UNIT-nál Marthá-t Mace ezredes hívatja, de valójában elrabolják az agymosott katonasrácok. A klónozóba viszik és elkezdik a klónozását.

A Doktor figyelmeztetni akarja Donnát, hogy a kocsijuk veszélyes és szét kell szedni. Wilfred papa el is akarja távolítani az útból, mire ugye a kocsi lezár, gáz beindul, mindenki kétségbe van esve. Sylvia a házba indul baltáért.

Martha klónja magához tér, Marthát pedig altatják. A klón a két agymosottal útnak indul, hogy szabotálja a UNIT munkáját, a Doktor pedig próbálja megmenteni Wilfredet. Snitt, egy hét szünet.

 

 

Sylvia csak a második részben ér ki a baltával, de tény és való, hogy kiszabadítja apját a kocsiból. A Doktor Donnát visszaküldi a TARDIS-ba, míg ő próbál értelmet találni ebben az egészben. A kocsikból kibocsátott gázról a UNIT kideríti, hogy 80%-os töménységnél éri el a mérgező szintet. Martha eközben belülről blokkol dolgokat, és a TARDIS-t szontár hajóra sugározzák. Donna örül. A Doktor viszont mindenáron ki akarja szedni a terveket a szontárokból és végül sikerül Donnával is tudatnia, hogy mit kell tennie a lánynak odafenn a hajó belsejében.

A Doktor amúgy hiába jártatja a száját, a UNIT csak a nukleáris csapást látja az egyetlen kiútnak. Persze, még jó, hogy ott van Martha klón, mert megállítja a nukleáris tölteteket. Ez a Doktor számára egyértelművé teszi, hogy mivel a nukleáris támadás amúgy sem ártott volna a szontároknak, a csapást azért állították meg, hogy a légkörben ne álljon be változás. A szontárok viszont elérkezettnek látják az időt, hogy rajtaüssenek a gyárban kutakodó UNIT-nak és mivel van valami cuccosuk, amivel blokkolják a hagyományos típusú fegyvereket, hamar lemészárolják a UNIT egységeket. Szó szerint, kész mészárszék.

Rattigan elhagyja a szontár hajót és tanítványai összegyűjtését tervezi. Egy másik bolygóra akarja vinni őket, ahol új nemzetet alakíthatnának, de a tanítványok kinevetik és elborzadnak rajta, hogy képes volt asszisztálni ehhez a tervhez, hiszen ők a szüleikre, testvéreikre gondolnak ebben a percben, Luke meg a világalapításra. Hülye. Egyedül kénytelen visszatérni, de sajnos ott is kiábrándul, mert a szontárok amúgy is ki akarták őket nyírni, mint megtudja, és őt is épp tervezik megsemmisíteni (Sontar-Ha!), de Luke elég gyors ahhoz, hogy visszateleportáljon.

Eközben Donna megtudja a Doktortól, hogy hogyan nyissa meg a teleport csatornákat, és ezen ügyködik odafenn. A UNIT meg ellentámadást indít, tanulva a hagyományos fegyver okozta kavarodásból és bevetik még a Valiant-ot is, ami egy csinos UNIT hajó, és ennek segítségével kicsit megtisztítják a légkört. Sikeres az ellentámadás, visszaverik a szontárokat.

A Doktor meg keresni kezdi az igazi Marthát (hiszen ő mindent tud, rájött már korábban, hogy vmi nincs rendben). Amint a klón odavezeti a klónszobához, megszakítja a kettő közötti kapcsolatot, ami a klón halálát okozza, de hát ez van. Martha jobb fej. Még arra is képes, hogy rávegye a klnót, árulja el a szontárok terveit. Kiderül, hogy a szontárok a klónjaiknak keresnek megfelelő szaporodási területet és ehhez van szükség a gázra. Közben a Doktor Donnát is megmenti a szontár hajóról, visszaszedi a TARDIS-T  is és Rattigan akadémiájához teleportál.

A Rattigan tanítványai által épített szerkezettel a Doktor megépíti saját atmoszférikus konverterét (légkör átalakító, magyarul). Azt tudja, hogy a szontárok nem fogják ilyen könnyen hagyni magukat, úgyhogy a hajójukra teleportál, hogy választhassanak meghátrálás vagy teljes pusztulás között. A szontárok nem alkusznak, de a patkány Rattigan a végén a helyes döntést választja, a Doktor helyére teleportálja magát és feláldozza magát, hogy megsemmisítse a szontár hajót (Sontar-HA!)

Mindenki boldog, a Föld újra jószagú, Donna meg a Doktor búcsúzik Marthától. És akkor a TARDIS önállósítja magát, és Marthával a fedélzeten elhúz valahová, amit csak a következő részben tudunk meg, hol van.

 


 

 

Doctor Who is copyright © by the British Broadcasting Corporation.
No infringement is intended upon the rights of the BBC.

© DOCTORWHO.GPORTAL.HU 2006-2015


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!